Ramadan, Suikerfeest en Thee

Een match made in heaven.

Maak kennis met Defne Aksit. Ze is een foodie!
Gek op eten en niet omdat ze altijd enorme trek heeft, maar omdat ze altijd geïnteresseerd is in eten en drinken. Food = Love.
Aan haar de eer om haar beleving tussen Ramadan, Suikerfeest en Thee te vertellen.

Thee Blog Ramadan

Ramadan: de maand die in het teken staat van introspectie, bezinning, vasten en… thee! De menu’s veranderen per dag, maar thee is iedere avond vaste prik.
Ook tijdens Suikerfeest staat thee standaard op het menu. Een warme kop thee van Thee met Confetti is sowieso één van mijn favoriete drankjes, maar tijdens de vastenmaand kan ik deze warme drank nog meer waarderen.

Maar waarom is thee eigenlijk zo belangrijk tijdens Ramadan en Suikerfeest?

Als ik aan thee denk, dan denk ik aan warmte, rust en gezelligheid.

Dit is precies waar het tijdens Ramadan ook om draait. Daarnaast neemt thee in veel culturen een grote rol in: denk aan Indiase chai latte, Marokkaanse munt thee en Turkse thee. Het is het moment dat je echt even met elkaar kan kletsen over wat er speelt in ieders leven. Voor mij en miljoenen anderen staat thee voor het samen zijn met je geliefden. Dat samen zijn geeft motivatie en kracht. Het doel van Ramadan is jezelf uitdagen. Dat is zwaar en vermoeiend, maar het is het ook meer dan waard. Je voelt je namelijk sterker dan ooit.

Tijdens Suikerfeest, ook wel Eid of Bayram genoemd, vieren wij dat Ramadan weer voorbij is. Het feest begint al bij het moment dat je voor je gasten een verse pot thee zet. Geduld is een schone zaak, want goede Turkse thee heeft tijd nodig. Het moet pruttelen en borrelen. Voor een speciale touch, meng ik de traditionele Turkse thee ook graag met andere smaken, zoals Earl Grey en kaneel thee.

Turkse Thee Blog

Wanneer het dan eindelijk klaar is, schenk ik een laagje roodbruine thee uit de bovenste kan in de kleine Turkse thee glaasjes. Daarna giet ik één voor één het kokende water uit de onderste kan er bovenop. De damp komt ervan af, want lauwe thee is een absolute no-go. Een slokje en je voelt je warm en verlicht. Het past perfect bij Baklava en alle andere zoetigheden. Met andere woorden, zonder thee geen Suikerfeest.

Dankbaar voor een warme kop thee in mijn hand.

Ieder jaar tijdens Suikerfeest denk ik weer: ‘Yes, we hebben het gehaald!’ Tussen de gesprekken, gebeden en spelende kinderen die eigenlijk al in bed hadden moeten liggen door, kijk ik met een voldaan en dankbaar gevoel terug op de maand.

En aan het einde van een gezellige en drukke feestdag plof ik thuis op de bank. Dan zeg ik, met een glas Turkse thee in de hand, op z’n Hollands: ‘hèhè…eindelijk rust!’

Eid Mubarak!

Winkelwagen