De Camellia Sinensis is de theeplant die gebruikt wordt om thee van te maken. De bladeren en knopjes worden hiervoor gebruikt. Zodra je water over deze bladeren giet dan ontstaat er een infusie wat thee wordt genoemd.
Is er voor elke theesoort een theeplant?
Alle theesoorten worden geplukt van dezelfde plant!
Maar welke theesoorten horen hier dan bij? De witte, groene, oolong, pu-erh en zwarte thee zijn allemaal afkomstig van de Camellia Sinensis.
Dat betekent dus dat Rooibos thee geen thee is, maar een
infusie. De Rooibos komt van een andere plant namelijk de Aspalathus linearis,
deze is geen familie van de theeplant.
Hoe ontstaat dan het verschil tussen witte, groene en zwarte thee terwijl deze van dezelfde plant komen?
Het oxidatieproces is de bepalende factor die bepaalt welke thee er ontstaat. Dit proces is hoe lang de theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof.
Des te langer de blootstelling, des te donkerder de bladeren en dieper de smaak.
Om oxidatie te creëren worden technieken als rollen, vormen of pletten van de bladeren gebruikt. En om het proces te stoppen worden de bladeren gestoomd, gebakken of geroosterd.
Witte thee daar en tegen wordt het minst bewerkt. De bladeren worden niet geoxideerd, maar deze verdorren en drogen.